Witamina C nie tylko w cytrynie –najlepsze źródło witaminy C
Jakie jest najlepsze źródło witaminy C? Z artykułu dowiecie się co zawiera dużo witaminy C – wbrew powszechnej opinii nie będzie to cytryna.
Cytryna jako źródło witaminy C jest uważana jest za środek pomagający zwalczyć przeziębienie i wzmacniający naszą odporność. W okresie jesienno-zimowym wiele z was na pewno sięga po naturalną suplementację organizmu w postaci witaminy C np. pijąc herbatę z cytryną czy jedząc cytrusy. Okazuje się, że istnieje wiele produktów uznawanych za lepsze źródło witaminy C niż osławiona już cytryna. Z artykułu dowiecie się
Witamina C – dla zdrowia i dobrego wyglądu
Na początku napiszę jednak kilka słów o leczniczych właściwościach witaminy C, czyli tzw. kwasu askorbinowego. Jak wskazują badania, witamina C jest bardzo pomocna nie tylko we wczesnym leczeniu przeziębienia, lecz ma także ogromny wpływ na naszą odporność, u przeciętnych osób zmniejszając ryzyko przeziębienia o 8% a u trenujących aż o połowę. Witamina C zmniejsza także objawy alergii (kataru, duszności, wysypki) u prawie 80% alergików. Oprócz tego bardzo dobrze wpływa na stan naczyń krwionośnych wzmacniając je i uszczelniając. Większość z was pewnie zainteresuje informacja, że witamina C doskonale działa także na cerę, stymulując wytwarzanie odpowiadającego za jej jędrność kolagenu oraz koi podrażnioną skórę i rozjaśnia przebarwienia charakterystyczne dla cery naczyniowe.
5 produktów uznawanych za najlepsze źródło witaminy C
Średnie zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C to od 60-90 mg, niektórzy badacze zalecają jednak spożycie większej dawki – nawet 200 mg na dobę. Nawet jeśli przedawkujecie witaminę C, nic się nie stanie, zostanie ona wydalona wraz z moczem. Ze względu na jej zdrowotne właściwości warto ją suplementować codziennie. Poniżej przedstawiam listę pięciu produktów uznawanych za najlepsze źródło witaminy C. Poznajcie ich zdrowotne właściwości:
Dzika róża
Dzika róża, a zwłaszcza ta suszona, czyli znana z popularnych herbatek to najcenniejsze źródło witaminy C. W 100g dzikiej róży znajdziecie uwaga… 1800 mg witaminy C. Oprócz tego dzika róża zawiera także witaminy A i E, a także ogromną ilość przeciwutleniaczy, spowalniających proces starzenia.
Czarna porzeczka
Ten owoc zawiera aż 182 mg witaminy C w 100 gramach! Warto wspomnieć, że czerwona porzeczka zawiera także duże ilości rutyny – substancji ułatwiającej przyswajanie witaminy C. Oczywiście najlepiej suplementować taką sezonową, poza sezonem możecie skusić się na mrożoną czarną porzeczkę lub dobry, naturalny sok, bez dodatkowej zawartości cukru. Poza tym, że czarna porzeczka ma bardzo dobre właściwości bakteriobójcze i antyoksydacyjne, chroniąc organizm przed powstawaniem wolnych rodników a nawet nowotworów.
Natka pietruszki
Natka pietruszki – 178 mg witaminy C na 100g produktu – nie dość, że jest łatwo dostępna, to jeszcze możecie „przemycić ją” do wielu posiłków. Sprawdzi się jako dodatek do zupy (nie tylko do rosołu), sosów, sałatek a nawet koktajli. Oprócz dużej zawartości witaminy C natka pietruszki bardzo dobrze wpływa na przemianę materii czy problemy związane z trawieniem, a także pomaga w walce z cellulitem.
Czerwona papryka
Papryka zawiera 139 mg witaminy C w 100 g produktu, nie tracąc tej właściwości nawet podczas obróbki termicznej. Jeśli więc nie jesteście fankami surowej papryki, możecie spróbować wersji marynowanej czy zapiekanej. W częściach „białych” papryki oraz w pestkach została zawarta ogromna ilość kapsaicyny – ostrej rozgrzewającej substancji, która pomoże rozgrzać wasz organizm. Papryka zawiera także znaczną ilość witaminy A, pomagającej w leczeniu stanów zapalnych, będzie zatem przydatna dla tych z was, które zmagają się z problemami skórnymi.
Brukselka
Kolejne warzywo jako dobre źródło witaminy C – w brukselce znajdziecie 94mg tej witaminy na 100g produktu. Oprócz tego produkt ten zawiera także ogromne ilości magnezu i potasu, a także witamin z grupy A, K i B. Spożywanie brukselki zaleca się osobom o wysokim poziomie cholesterolu.
Witamina C potrafi zdziałać wiele dobrego dla naszego organizmu. Skoro już wiecie co zawiera dużo witaminy C, z pewnością zainteresuje was to jak na tle powyższych produktów wypada tytułowa cytryna. Cytryna w 100 gramach posiada jedynie 53 mg witaminy C, przez co wypada raczej średnio na tle powyższych produktów. To jednak nie oznacza, że powinniście przestać ją suplementować – cytryna wciąż pozostaje bogatym, lecz nie najbogatszym, źródłem witaminy C – a przyznajcie nic tak nie smakuje w chłodny jesienny wieczór jak rozgrzewająca herbata z cytryną.
Obojętnie jakie źródło witaminy C wybierzecie, pamiętajcie – najlepiej suplementować witaminę C naturalnie. Spożywając bogate w witaminę C produkty dostarczacie swojemu organizmowi także inne korzystnie wpływające na niego substancje.
2 komentarze
Cytryna ma malo witaminy c i do tego zakwasza organizm. poza tym latwo o uczulenie na cytrusy. Lepiej juz wypic dzika różę chociaz dla mnie to taka typowa „babcina” herbatka 😀 ale smak tez dobry 🙂
Dzięki za artykul! Nie lubie herbaty z cytryna i ogolnie cytryny, a tu zaskoczenie, nawet w papryce jest witamina C wiec przynajmniej jakos uzupelnie 😉