Świeży sok – wyciskarka czy sokowirówka?
Uwielbiam świeże soki, jednak ze względu na to, że są one dość drogie, zaczęłam rozważać przygotowywanie ich w domu. Przyznam, że miałam dość spory dylemat, jakie urządzenie powinnam w tym celu zakupić: wyciskarkę wolnoobrotową czy sokowirówkę. W tym celu zrobiłam małe rozeznanie.
Porównanie tych sprzętów znajdziecie poniżej.
Wyciskarka i sokowirówka – jaka jest różnica?
Różnicą, która od razu zwraca swoją uwagę, jest nie bez wątpienia cena urządzeń. Sokowirówkę kupimy już za 100-200 zł, natomiast ceny wyciskarek zaczynają się od 400-500 zł (przynajmniej tych, wartych uwagi).Zadaniem obu tych urządzeń jest wyciskanie soku, jednak każde z nich działa w trochę inny sposób. Sokowirówka działa znacznie szybciej niż wyciskarka wolnoobrotowa, której cena jest kilkukrotnie wyższa. Za ceną, jak wiadomo, stoi też jakość. Sokowirówki tną owoce a następnie dociskają ich miąższ do ścian sitka, nie wyciskając go do końca (pozostawiają wilgotny miąższ o dużej objętości). Do tego, ze względu na swoją skomplikowaną budowę są trudne w czyszczeniu. Z kolei wyciskarka najpierw kroi warzywa i owoce (a nie miażdży je), dzięki czemu jest w stanie wycisnąć cały sok z owoców, a nawet włóknistych i twardych warzyw jak np. seler naciowy lub burak. Kolejne, według mnie istotne kryteria stanowią wielkość oraz poziom głośności urządzenia. Tutaj zdecydowanie wygrywa wyciskarka wolnoobrotowa – nie dość, że zajmuje mniej miejsca, to jeszcze działa dużo ciszej niż sokowirówka.
Wyciskarka czy sokowirówka – która daje lepszy sok?
Tutaj różnica jest już znacząca, co decydująco wpłynęło na moją decyzję o wybraniu droższej opcji. Jak już wspomniałam, wyciskarka wolnoobrotowa radzi sobie lepiej ze wszystkimi warzywami i owocami (także z tymi włóknistymi), dzięki czemu możemy przygotować bogaty w witaminy i minerały świeży sok niewielkim kosztem. Wyciskarka nie przegrzewa się tak szybko jak sokowirówka, dlatego przygotowany w niej sok zachowuje wszystkie witaminy i lepiej nadaje się do pasteryzowania (rzadko się psuje).Jeśli z kolei wolimy bardziej klarowny sok, bez miąższu, lepiej wybrać sokowirówkę.
Podsumowując:
Dla krótkiego podsumowania zebrałam wszystkie najważniejsze kategorie:
CENA Sokowirówkę możemy kupić już za 100 zł a ceny wyciskarek zaczynają się od 400-500 zł.
JAKOŚĆ SOKU Tutaj zdecydowanie wygrywa wyciskarka wolnoobrotowa (sok jest bardzo dokładnie wyciśnięty, zawiera więcej witamin niż ten z sokowirówki.
WYDAJNOŚĆ Sokowirówka robi sok znacznie szybciej, ale nie poradzi sobie ze wszystkimi warzywami i owocami.
KLAROWNOŚĆ Sok z wyciskarki jest mętny, natomiast z sokowirówki bardziej klarowny.
PASTERYZOWANIE SOKÓW Tylko w przypadku wyciskarki wolnoobrotowej.
CZYSZCZENIE Czyszczenie sokowirówki jest bardzo pracochłonne.
Świeży sok, a zwłaszcza przygotowany w domu, to prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli nie macie wygórowanych potrzeb oraz mniejszy budżet, dobrym rozwiązaniem będzie sokowirówka. Z kolei wyciskarka gwarantuje lepszą jakość soku, ale (niestety) przy równie wysokiej cenie. Które z urządzeń wybierzecie? Decyzję pozostawiam wam.
4 komentarze
Dla mnie najlepsza jest wyciskarka wolnoobrotowa, a soczki z nich to prawdziwa bomba witaminowa, wygodnie i zdrowo
Szkoda zs takie drogie te wyciskarki
W Lidlu można kupić tania wyciskarkę wolnoobrotowa
to prawda strasznie drogie, ja znalazłam sposób i kupiłam tylko jako przystawkę do robota